IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 5 години може да се изгради скоростният път Русе-Свиленград

Вероятно в реализирането на трасето ще се включи и Китай, каза президентът Росен Плевнелиев

12:06 | 10.04.13 г. 1
<p>
	Снимка:<em> stock.xchng</em></p>

Снимка: stock.xchng

От четири до пет години е срокът, в който може да бъде проектиран и изграден скоростният път Русе-Свиленград. Това съобщи държавният глава Росен Плевнелиев днес по време на посещението си в Русе.

Държавният глава направи груби изчисления за срока, като посочи всички отделни етапи за реализирането на инфраструктурния проект.

По думите му първо трябва да се направи оценка на трафика и на проекта. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече е започнало работата по нея.

Плевнелиев съобщи, че до две седмици Министерският съвет ще отпусне 2 млн. лв. на регионалното министерство, за да може да се направи тази оценка на световно ниво, като ще се използват услугите на утвърдени компании.

Това ще отнеме 6 месеца, като паралелно ще има работа и по идейния проект на трасето и за това ще са нужни от 6 до 8 месеца.

Третият етап е свързан със започването на подготовката на тръжната процедура, което ще отнеме от 3 до 4 месеца.

Плевнелиев изрази надежда, че през пролетта на 2014 г. би могла да започне и тръжната процедура за избор на партньор на България за строителство и експлоатация на концесия чрез публично-частно партньорство по цялата отсечка.

"Самото строителство за тази стратегическа за България инфраструктурна връзка ще отнеме поне 2,5 години. Отделно, за строителното разрешение ще е нужна поне година", допълни  президентът.

Припомняме, че още през миналата година стана ясно, че реализирането на скоростния път ще стане чрез публично-частно партньорство. В началото имаше идея трасето да бъде изградено с участието на инвеститори от Турция и Катар. В последствие турската страна се отказа от участието си в проекта. Днес обаче Плевнелиев намекна, че в изграждането на трасето вероятно ще участва и Китай:

"Публично-частното партньорство е най-сигурният начин да го направим, тъй като по него има достатъчно трафик, както и заявен интерес от Катар. Вярваме, че и Китай също ще се включи в процедурата", посочи президентът.

"Към края на годината се планира мое посещение в Катар. Надявам се на най-високо ниво тогава да си стиснем ръцете за техния стратегически интерес към този проект. Очаква се мое посещение и в Китай", обясни президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
theforce
преди 11 години
А защо не поканим и Северна Корея в проекта? Те ще ни пращат от там асфалт за по-евтино, а ние оттук ще им се отблагодаряваме с компоти. Особено ако влязат във война с Южна Корея, ще им дойдат много добре нашите високо-хранителни компоти...!?!По принцип харесвам и одобрявам Плевнелиев и работата му, но това е просто несериозно евтин ПР и фактическа подигравка със сериозността на темата "инфраструктура", особено в северна България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още